O Pravomatu

pravomat logo

Pravomat je tehničko rješenje za samostalnu izradu pravnih dokumenata od strane korisnika i samoposlužna platforma za informiranje i educiranje korisnika o pravnim i poslovnim pitanjima, koju je izradilo i koju objavljuje i održava trgovačko društvo QMind d.o.o. za intelektualne usluge.

 

Kako Pravomat funkcionira?


Pravomat funkcionira na sljedeći način:

  1. Iz izbornika u kojem su ponuđeni dostupni digitalni predlošci pravnih dokumenata sami odabirete digitalni predložak za izradu pravnog dokumenta koji Vam je potreban.
  2. Unosom traženih podataka ili odabirom ponuđenih opcija u upitniku vezanom uz odabrani digitalni predložak sami prilagođavate odabrani predložak i izrađujete personalizirani pravni dokument.
  3. Izrađeni pravni dokument u bilo koje doba možete i naknadno uređivati ponovnim pristupanjem ispunjenom upitniku (ili dodatno detaljno urediti izvozom ugovora u Uređivač), a možete i duplicirati podatke iz jednog pravnog dokumenta radi lakšeg sastavljanja drugog, novog pravnog dokumenta iste vrste (ove mogućnosti dostupne su samo uz izradu korisničkog računa i prijavu u korisnički račun).
  4. Kada budete zadovoljni sadržajem pravnog dokumenta koji ste izradili, takav gotovi dokument možete preuzeti u pdf formatu, spremiti ga na svoje računalo ili ispisati ga na pisaču, možete bilo kome e-poštom poslati poveznicu pomoću koje se gotovi dokument može preuzeti, možete ga potpisati jednostavnim elektroničkim potpisom te bilo kome e-poštom poslati zahtjev za elektroničko potpisivanje gotovog dokumenta (ove mogućnosti dostupne su samo uz izradu korisničkog računa i prijavu u korisnički račun) i potom koristiti takav pravni dokument na koji god način želite, ovisno o Vašim potrebama.

 

Tko izrađuje digitalne predloške ugovora i drugih pravnih dokumenata?


Predloške izrađuju pravni stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u području ugovornog prava.

 

Mogu li besplatno koristiti digitalne predloške ugovora i drugih pravnih dokumenata?


Svi predlošci na Pravomatu mogu se koristiti potpuno besplatno.

 

Kako mogu prilagoditi predložak za svoje potrebe i izraditi personalizirani pravni dokument?

Prvo morate odabrati predložak pravnog dokumenta koji želite izraditi. Klikom na poveznicu za odabrani predložak otvorit će se upitnik pomoću kojeg možete unositi podatke, birati između više ponuđenih opcija, a i unositi tekst dodatnih odredaba koje nisu predviđene u predlošku. Svakim Vašim unosom ili odabirom u upitniku tekst dokumenta se mijenja: pojedine odredbe se dodaju ili uklanjaju iz teksta, pojedine riječi se mijenjaju i slično. Kako biste mogli pratiti na koji način ste pojedinim unosom ili odabirom u upitniku prilagodili tekst dokumenta, nakon svakog unosa ili odabira imate mogućnost pregledati tekst dokumenta klikom na gumb "Pregledaj dokument". Kada dođete do kraja upitnika, prijavom u svoj korisnički račun dobivate mogućnost preuzeti tako dobiveni tekst dokumenta u pdf formatu i koristiti ga kako god želite.

Sve ugovore i druge pravne dokumente koje izradite ispunjavajući upitnike možete spremiti i naknadno ih uređivati tj. mijenjati tako da ponovno pristupite ranije ispunjenom upitniku i izvršite drukčije odabire ili unesete drukčije podatke od onih koje ste ranije unijeli u upitnik.

Ako Vam pojedine ugovorne ili druge odredbe koje se generiraju ispunjavanjem upitnika ne odgovaraju, imate i mogućnost izvoza dokumenata u Uređivač. U Uređivaču možete detaljno urediti baš sve dijelove ugovora i drugih pravnih dokumenata: možete mijenjati i dodavati podatke o strankama, mijenjati naslov ugovora ili drugog pravnog dokumenta, naslove i tekst svih članaka tj. odredbi, mijenjati redoslijed članaka, brisati postojeće članke, dodavati nove članke gdje god to želite i, naposljetku, kada budete potpuno zadovoljni tekstom ugovora ili drugog pravnog dokumenta koji ste izradili, preuzeti svoj gotovi pravni dokument u pdf formatu te ga koristiti kako god želite.

 

Hoćete li pregledati pravni dokument koji sam izradio kako bih bio siguran da odgovara mojim potrebama? Hoćete li mi osobno pomoći u izradi ugovora? Možete li vi za mene sastaviti ugovor koji mi je potreban?


Odgovor na sva ta pitanja je ne. Mi ne pružamo pravnu pomoć te nismo i ni u kom slučaju ne možemo biti zamjena za odvjetnika i profesionalne odvjetničke usluge. Pravomat je isključivo računalni alat za samostalnu izradu pravnih dokumenata od strane korisnika te je prvenstveno namijenjen pravnicima, kao pomoć u njihovom radu. Izrađene dokumente nikada ne pregledava niti provjerava živa osoba. Stoga, ako niste potpuno sigurni da je pravni dokument koji ste samostalno izradili pomoću Pravomata pogodan za Vaše potrebe ili ne razumijete pojedine ili sve odredbe koje se pojavljuju u njemu, obavezno se obratite odvjetniku za pravnu pomoć.

 

Moram li upisati sve podatke i izvršiti sve odabire u upitniku prilikom izrade pravnih dokumenata?


Ne morate. Međutim, u tom slučaju moguće je da će u izrađenom ugovoru ili drugom pravnom dokumentu na pojedinim mjestima ostati praznine ili da će se u izrađenom ugovoru ili drugom pravnom dokumentu pojaviti ili se neće pojaviti neke odredbe, pa je upitno hoće li takav pravni dokument doista biti upotrebljiv. Stoga preporučujemo da upišete sve podatke i izvršite sve odabire u upitniku, osim u slučaju kada je u samom pitanju u upitniku naglašeno da nije potrebno upisati odgovor - u tom slučaju uz pitanje u upitniku stajat će napomena: "(opcionalno)".

Uz mnoga pitanja u upitniku dana su objašnjenja, najčešće iz primjenjivog zakona. Međutim, ako unatoč tome ne znate odgovoriti na pojedina pitanja ili ne znate što pojedina pitanja znače, onda je svakako potrebno da se obratite odvjetniku za pravnu pomoć.

 

Jesu li podaci koje unosim u Pravomat sigurni i tajni?


S naše strane poduzeli smo sve dostupne mjere zaštite i čuvanja tajnosti Vaših podataka koje unosite u Pravomat prilikom izrade ugovora i korisničkog računa. Podaci koje unosite u Pravomat prilikom izrade ugovora kriptirani su u mirovanju. To znači da ni mi sami ne možemo vidjeti te podatke, pa tako niti dijeliti ih s drugim osobama. Povrh toga je i zaporka za prijavu u Vaš korisnički račun kriptirana te ju stoga mi ne znamo, niti ju možemo znati.

Kako bi i na uređaju kojeg koristite prilikom izrade ugovora pomoću Pravomata postojala odgovarajuća razina zaštite, preporučujemo Vam da instalirate i redovito nadograđujete kvalitetni antivirusni program, da za prijavu u korisnički račun na Pravomatu koristite jedinstvenu i kompliciranu zaporku, da tu zaporku pozorno čuvate i da ju ne dijelite ni s kim!